پارچه پنبهای یا نخی از الیاف گیاهان طبیعی ساخته شده است. با درهم تنیدن این الیاف پارچههایی نرم و راحت تولید میشوند. قابلیت تنفس و راحتی پارچه های پنبه ای (نخی) را به یکی از پرکاربردترین پارچهها در صنعت مد تبدیل کرده است. کاربرد زیاد این نوع پارچه باعث شده است که نگهداری درست از آن اهمیت بیشتری داشته باشد. مواد اولیه تشکیل دهنده پارچه بر مقاومت آن در برابر عوامل آسیبرسان همچون شویندهها تاثیر میگذارد. لباسهای از جنس پنبه، مقرون به صرفه و بادوام هستند اما برای اینکه بتوانیم سالیان متمادی از آنها استفاده کنیم باید بهدرستی از آنها مراقبت کنیم.

برخی از نکاتی که به کاربستن آن ها موجب افزایش طول عمر پارچه های پنبه ای می شود :
اصول شستشوی پارچه پنبه ای
- بهتر است جهت جلوگیری از آسیب رسیدن به لباسهای پنبه ای آنها را از سایر لباسها جدا کنید و به طور مجزا بشویید. حتی بهتر است آنها را براساس رنگ نیز تقسیمبندی کنید.
- حتما یادتان باشد برای شستشوی لباس پنبه ای از آب سرد استفاده کنید. چه هنگام با دست شستن و چه در ماشین لباسشویی، آب سرد هرگز فراموش نشود.
- بعد از شستشوی لباس، کمی آن را بکشید. اینکار از چروکیدگی و آب رفتن بیش از حد لباس پنبه ای جلوگیری می کند.
- این نکته را نیز به یاد داشته باشید که بهتر است لباس پنبه ای را برای خشک کردن، در هوای آزاد آویزان کنید. تا از چروکیدگی لباس پنبه ای شما جلوگیری شود.
- اگر احساس میکنید پارچه به دلیل ظرافتی که دارد در ماشین آسیب خواهد دید آن را با دست بشویید. اما جنس پنبهای استحکام کافی برای شسته شدن با ماشین را دارد.
- قبل از اینکه لباسهای پنبهای را در ماشین لباسشویی بیندازید همیشه به برچسب آنها دقت کنید؛ پنبهای با اینکه قابل شستشو است اما برخی از لباسها یا تزئینات جانبی آنها ممکن است موادی داشته باشند که به آن شکل میدهند اما قابل شستشو نیستند. برای مثال لاییهایی که در برخی از کتها کار گذاشته میشود را نمیتوان شست. بنابراین، اگر در شستن لباس خیلی تجربه ندارید حتماً به برچسبهای روی البسه دقت کنید. اگر روی آنها نوشته شده که لباس فقط باید به خشکشویی داده شود، نباید آن را داخل ماشین لباسشویی قرار دهید. لباسهای پنبهای را، بسته به اینکه لباس چقدر کثیف شده است، باید بعد از دو تا سه بار پوشیدن شست.
- برای جلوگیری از کمرنگ شدن لباسها، قبل از شستشو آنها را پشت و رو کنید، ماشین لباسشویی خود را بیش از حد پر نکنید و در صورت امکان از آب سرد برای شستشو استفاده کنید.

چگونه لباسهای پنبهای تیره را به حالت اولیه برگردانیم؟
با اینکه بسیاری از افراد از مایع سفیدکننده کلردار برای سفید کردن لباسهای پنبهای خود استفاده میکنند. اما واقعیت این است که سفیدکننده کلردار، الیاف پنبهای را ضعیف میکند. سفیدکننده کلردار رقیق نشده، هرگز نباید به طور مستقیم با الیاف پارچه تماس پیدا کند چونکه باعث سوراخ شدن آن میشود. محلولهای رقیقشدهی این سفیدکنندهها را میتوان با خیال راحت برای پاک کردن و سفید کردن الیاف پنبهای یا سلولزی استفاده کرد. همیشه دستورالعملهای ذکرشده روی برچسب مایع سفیدکننده را به دقت خوانده و از آنها پیروی کنید. با وجود این به خاطر داشته باشید که حتی محلولهای رقیقشده نیز الیاف پارچه را ضعیف میکنند و استفاده طولانیمدت از آنها منجر به کهنه شدن و پارگی پارچهها میشود.
یک گزینهی بهتر برای سفید کردن و روشن کردن پارچههای پنبهای سفید و رنگی، استفاده از سفیدکنندههای حاوی اکسیژن است. سفیدکنندههای اکسیژندار آهستهتر از محلولهای کلردار عمل میکنند بنابراین هنگام استفاده از آنها، برای به دست آوردن بهترین نتایج، پارچهها باید حداقل یک ساعت در محلول خیس بخورند.
اتو کردن پارچه پنبهای
برخی از پارچههای پنبهای هنگام شستشو بیش از حد چروک میشوند و به اتو کردن نیاز دارند. برای اتو کردن این لباسها درجه اتو را روی درجه حرارت متوسط تنظیم کنید و همیشه پارچه را پشت و رو اتو بکشید. اگر نگران سوختن لباستان هستید میتوانید پارچهی دیگری را بین اتو و پارچه پنبهای قرار دهید. درجه حرارت بسیار بالا هنگام اتو کردن میتواند الیاف سلولزی را بسوزاند. سوختن پارچه یا زرد شدن آن هنگامی رخ میدهد که الیاف پارچه شروع به سوختن میکنند.
اگر میخواهید پارچه بعد از اتو کردن خشک بایستد، در حین اتو کردن از اسپری آهار استفاده کنید. برای خشک ایستادن پیراهنها، باید از آهار مایع استفاده کنید.
همچنین میتوانید برای صاف کردن چروکهای لباس پنبهای از دستگاه بخور استفاده کنید یا لباسها را در حمام پر از بخار آویزان کنید. با این کار لباس شما ظاهری خشک پیدا نمیکند اما چروکهای بزرگ آن برطرف میشود.

دیدگاه ها